Ficatul produce bilă (până la 1,5 litri pe zi), care este necesară pentru o digestie normală. Ficatul ne filtrează sângele, neutralizează toxinele și microbii și readuce sângele purificat în fluxul sanguin general. Pentru a crește capacitățile ficatului, sângele intră în el prin 2 tipuri de vase: artera hepatică și vena portă și iese prin singura venă hepatică. Circulația sângelui în ficat este foarte intensă - aproximativ 1,5 litri de sânge trec prin el în 1 minut, motiv pentru care este atât de important să menținem acest organ sănătos. Ficatul protejează organismul de substanțele nocive, ajută la eliminarea deșeurilor din organism și participă la toate tipurile de metabolism: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, pigment, precum și la metabolismul mineralelor, microelementelor și metabolismului apei. Fără el, viața noastră este imposibilă - corpul va fi otrăvit.
Când buna funcționare a ficatului este perturbată, apar modificări ale psihicului și ale digestiei. Apar modificări de coagulare a sângelui, dureri în coaste și stern și amețeli. Femeile pot prezenta nereguli menstruale. De asemenea, este posibil să existe iritabilitate fără cauză, furie (chiar furie) și vărsături sângeroase.
Când ficatul este slăbit, o persoană se confruntă cu insomnie, vede adesea multe vise și starea de spirit se deteriorează, chiar și până la depresie. Apare tremurul bratelor si picioarelor. Unghiile devin subțiri și casante, iar culoarea lor palidă și plictisitoare indică o disfuncție hepatică.
Ficatul este strâns legat de vedere, slăbirea acesteia poate provoca vedere încețoșată, înroșirea ochilor, ruperea vaselor mici, durerea la nivelul ochilor poate apărea seara, iar albul ochilor poate deveni galben.
Presiunea intracraniană depinde și de starea ficatului. O poti trata cu cele mai moderne metode, dar o cura completa nu se poate obtine pana cand ficatul este sanatos.
Nutriție pentru a vă menține ficatul sănătos
Ficatul reacționează la substanțele care intră în organism cu alimente, lichide, luarea de medicamente etc. Cu o alimentație deficitară, aportul excesiv de substanțe nocive, activitatea de autopurificare scade, funcționarea normală a ficatului este perturbată, apar boli și pot apărea pietre. în ficat și vezica biliară. „Înfundarea” ficatului și a vezicii biliare afectează funcționarea sistemului cardiovascular. Colecistita și colelitiaza pot provoca bătăi rapide ale inimii și aritmie.
Pentru o funcționare normală a ficatului, dieta zilnică trebuie să conțină suficiente proteine. Nevoile de proteine variază de la persoană la persoană, dar cantitatea medie recomandată este de aproximativ 100 de grame pe zi. Este recomandabil să includeți în alimentație proteine de origine animală și vegetală.
Ficatul sintetizează aproape jumătate din proteinele care ajung la nevoile organismului. Produce albuminele care alcătuiesc sângele, partea principală a globulinelor, fibrinogenului și protrombina. În ficat are loc descompunerea și rearanjarea aminoacizilor și a elementelor constitutive ale proteinelor și se formează și noi aminoacizi, inclusiv din proteinele hepatice.
Consumul unei varietăți de alimente cu puține grăsimi, consumate imediat după gătit, are un efect de curățare asupra ficatului.
Pentru tratamentul și prevenirea bolilor biliare, se utilizează sfecla - fiartă, coaptă, crudă. Nu trebuie să mâncați sfeclă timp de câteva zile la rând, este mai bine să faceți acest lucru o dată la două zile sau două și în combinație cu alte legume, iar doza zilnică nu trebuie să depășească 200 de grame pe zi.
Pentru bolile ficatului și ale vezicii biliare, este util să includeți în dieta dumneavoastră salate de fasole, fenicul, anghinare și broccoli.
Uleiurile vegetale au un puternic efect coleretic, așa că pentru a preveni stagnarea bilei, includeți în alimentație salate și vinegrete din legume proaspete și fierte, asezonate cu ulei proaspăt. Uleiul vegetal prajit este dur pentru ficat, asa ca in zilele in care este curatat, incercati sa nu il prajiti in ulei vegetal.
Ca agenți coleretici se folosesc ridichele amestecate cu zahăr sau miere (1:1), măcrișul (util pentru prevenirea bolilor hepatice), chimenul.
Ceaiul slab de galbenele este folosit și ca agent coleretic împotriva stagnării bilei. Va avea un ușor efect de curățare și va ajuta la prevenirea zgurii în organism.
Pentru a crește secreția biliară și a spăla căile biliare, puteți crește aportul de lichide la trei litri pe zi. Dar ascultă-ți corpul - dacă apar senzații neplăcute, bea mai puțin. Consumă o parte din lichid sub formă de sucuri, compoturi, jeleu, apă minerală sau ceai verde. Acordați atenție modului în care pregătiți mâncarea - alimentele moi, piureate, cu o cantitate mică de fibre, pot provoca stagnarea bilei.
Ficatului îi place foarte mult când oamenii vorbesc cu el cu afecțiune. Este foarte util să preparați ceai ușor din flori de galbenele, să țineți o ceașcă de ceai în mâini, să doriți sănătate ficatului și să spuneți cuvinte calde de recunoștință. Chiar și după două-trei doze din acest ceai, ficatul începe să funcționeze mai bine. Eficacitatea ceaiului crește dacă bei ceai în timp ce stai în grădină, lângă un galbenele înflorit.
Pentru a reface ficatul, ciupercile proaspete sunt adesea folosite în salate, ciupercile fierte în supe și ciupercile prăjite. Îl prepară astfel:
O frunză tânără de sedum sau jumătate de linguriță de seva uscată se toarnă într-un pahar cu apă fierbinte și se lasă timp de 10 minute. Trebuie să bei această băutură înainte de mese. Cursul tratamentului este de 10 zile. De obicei, se efectuează o dată pe an, dar se poate face mai des. Uneori, o infuzie mai slabă de vis se bea ani de zile și obține rezultate bune: sănătate și vigoare excelentă.
Uneori, ficatul „adoră” să se trateze cu ceva amar, cum ar fi ceaiul de pelin. Ceaiurile amare întăresc sănătatea ficatului, dar ar trebui să fie băute cu moderație, respectând cu atenție norma de preparare. Călugării din Grecia beau astfel de ceaiuri, crezând că ceaiul amar înseamnă viață dulce, ceaiul dulce înseamnă viață amară.
Ficatul este foarte sensibil la calitatea alimentelor, iar sănătatea lui depinde aproape direct de calitatea alimentelor. Alimentele învechite sau stricate dăunează sănătății ficatului.