Semnele apariției bufeurilor sunt inconfundabile: un val brusc de căldură se răspândește pe față, gât, brațe și piept, urmat imediat de frisoane și transpirații reci. Bufeurile au fost descrise pentru prima dată în secolul al XVIII-lea de medicii francezi, care au numit acest fenomen „bouffes de chaleur” – adică „rafale de căldură”. Femeilor care se confruntau cu aceste episoade li se recomanda să evite mulțimile și încăperile supraîncălzite.
Bufeurile sunt unul dintre cele mai neplăcute simptome ale menopauzei. Și apar în cele mai neașteptate momente - în timpul lucrului, întâlnirii cu prietenii sau în miezul nopții. Și deși durează de la câteva secunde la câteva minute, acesta este timp suficient pentru a suferi.
Astăzi, aproape fiecare a doua femeie se confruntă cu menopauza.
80% dintre ele suferă de bufeuri pronunțate.
De la 20 la 50% dintre femei le experimentează timp de 5-7 ani sau mai mult.
Din această cauză, peste 28% sunt nevoiți să limiteze toate tipurile de activitate
De unde vin bufeurile?
Scăderea nivelului de estrogen din sânge odată cu debutul menopauzei afectează direct hipotalamusul, partea a creierului care reglează și temperatura corpului. Hipotalamusul începe să perceapă temperatura corpului existentă ca fiind ridicată și dă comanda să elibereze căldură. Inima începe să bată mai repede, vasele de sânge se dilată, iar glandele sudoripare secretă mai multă transpirație. Toate acestea se manifestă printr-o senzație de vânt de căldură.
Ce poate declanșa bufeurile?
- Creșterea temperaturii și umidității
- Camere fierbinți și înfundate
- Activitate fizică excesivă (de exemplu, grădinărit)
- Tensiune nervoasă, emoții puternice
- Abundență de sare și condimente în dietă
- Ceai fierbinte, cafea, băuturi alcoolice
Ce se poate face?
Revizuiți-vă dieta, asigurându-vă că este variată, cu accent pe pește, carne de pasăre și produse lactate bogate în calciu. Petreceți mai mult timp în aer liber, mergeți la plimbări frecvente. Un duș zilnic cu apă rece și caldă alternată are efecte benefice, însă evitați sauna sau baia fierbinte! Reduceți consumul de cafea și alcool la maximum o cană sau un pahar pe zi și renunțați complet la fumat. Mențineți o hidratare corespunzătoare, consumând cel puțin 2 litri de apă, ceaiuri neîndulcite și sucuri proaspete, fără zahăr, zilnic.
Terapie de înlocuire a hormonilor
Până de curând, se credea că numai terapia de substituție hormonală ar putea opri rapid și eficient bufeurile. Dar dacă totul ar fi atât de simplu! În primul rând, nu puteți începe să luați hormoni - doar un medic poate prescrie medicamente HRT, pe baza unei examinări. În al doilea rând, medicamentele HRT au multe contraindicații:
- Sângerare uterină;
- Boli acute și cronice ale tractului gastrointestinal, rinichilor și ficatului;
- Obezitate, diabet zaharat tip 2;
- Boala hipertonică;
- Boli tiroidiene;
- Istoric de tromboză venoasă și embolie;
- A avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral;
- Migrenă;
- Fibroame uterine, endometrioză;
- Cancer ovarian și de col uterin (antecedente).
Și în al treilea rând, efectele secundare - până la 50% dintre femei încetează să ia medicamente HRT în primul an de tratament din cauza efectelor secundare, a căror listă este foarte extinsă:
- cefalee, migrenă, schimbări de dispoziție, amețeli
- durere, sensibilitate și mărire a glandelor mamare, sângerare
- edem periferic, modificări ale greutății corporale, creșterea tensiunii arteriale, tromboembolism
- reacții alergice ale pielii (urticarie, mâncărimi ale pielii), dermatită de contact, intoleranță la lentile de contact
- risc crescut de a dezvolta demență peste 65 de ani
- la femeile care utilizează medicamente combinate estrogen-progestin timp de mai mult de 5 ani, riscul de cancer de sân crește de 2 ori
- riscul de a dezvolta tromboembolism venos, în special, tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară, în comparație cu femeile care nu au primit HRT, crește de 1,3-3 ori și în primul an.
Există o alternativă la medicamentele HRT?
Studii recente au arătat: posibilitățile de terapie non-hormonală pentru menopauză sunt aproape la fel de bune ca și hormonii! Mai mult, suplimentele non-hormonale sunt mult mai sigure și nu provoacă efecte secundare periculoase. Cu manifestări ușoare sau inițiale ale sindromului de menopauză, când bufeurile nu sunt încă atât de pronunțate, fitoestrogenii ajută la reducerea frecvenței și intensității acestora. Astfel, EVER18BAR suplimentează deficitul de estrogen în perioada menopauzei și ajută la reducerea simptomelor asociate, precum bufeuri, transpirații, palpitații, iritabilitate, tulburări de somn, uscăciune și semnele de îmbătrânire a pielii. Conține beta-alanină, un aminoacid similar vitaminelor, care acționează asupra nucleului termoreglator al hipotalamusului, prevenind și blocând apariția bufeurilor. Un beneficiu suplimentar este efectul său calmant, care reduce oboseala și îmbunătățește performanța.