Apatie, scăderea performanței, inclusiv performanța mentală, atenția și memoria slăbite, căderea părului șiunghiile casante, apariția semnelor de „oboseală cronică”. Toate aceste condiții pot semnala că organismul tău are deficit de magneziu (Mg).
Acest macroelement nu poate fi sintetizat în corpul uman, ci poate veni doar din exterior - cu hrană și apă. Conform studiilor, aproximativ 40% dintre locuitori primesc mai puțin de 70% din doza zilnică de mineral pe zi. Unul dintre principalele motive care cauzează deficitul de magneziu în organism este în prezent o stare de stres. Iar motivele experiențelor emoționale la oamenii moderni, din păcate, nu sunt din ce în ce mai puține, mai ales în ultimii ani. Ce oferă magneziul și ce efect are asupra organismului, de ce și în ce cantitate ar trebui să-l bei?
De ce are nevoie corpul uman de magneziu?
Aproximativ 60-70% din mineral se acumulează în țesutul osos. Restul este concentrat în mușchi, fluide, sânge, celule ale organelor interne și glande. Alături de fosfor și calciu, Mg este responsabil pentru mineralizarea țesutului osos. Starea dinților, a plăcilor de unghii și a părului depinde de cantitatea acestuia.
Acest mineral este implicat și în transmiterea impulsurilor neuromusculare. Reglează trecerea semnalului de inhibiție din părți ale sistemului nervos central către sistemul nervos periferic. Cu o lipsă de Mg, rămâne într-o stare de supraexcitare, în urma căreia persoana experimentează un stres constant. Magneziul are un efect calmant și este folosit pentru tulburări de somn și nervozitate, ajută la prevenirea migrenelor și ajută la ameliorarea durerilor de cap. De asemenea, ajută la creșterea rezistenței organismului la stres.
Magneziul este necesar pentru absorbția fosforului și a calciului. Activitatea ridicată a ionilor metalici se manifestă prin utilizarea energiei, descompunerea glucozei, îndepărtarea substanțelor reziduale prin membranele celulare, accelerarea procesului de diviziune și reînnoire a țesuturilor.
Mineralul ajută la normalizarea ritmului cardiac și la scăderea tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge. Promovează relaxarea mușchilor netezi, îmbunătățind astfel funcționarea tractului gastrointestinal. Acest lucru vă permite să scăpați de colesterol, să îmbunătățiți starea vaselor de sânge și să reduceți riscul de patologii ale sistemului cardiovascular. Datorită inhibării procesului de aderență a trombocitelor (agregare), previne formarea cheagurilor de sânge.
Participa la sinteza celor mai importante substanțe biologic active - neurotransmițătorul serotonina si hormonul melatonina. Primul reduce riscul de a dezvolta reacții alergice și acționează ca un conductor al impulsurilor nervoase. Al doilea este un antioxidant, reglează frecvența ciclului somn-veghe, accelerează sinteza anticorpilor și ajută la întărirea sistemului imunitar.
Cum să compensezi deficitul?
Dificultatea de a furniza organismului acest macronutrient este că, chiar și cu o dietă echilibrată ideal, care conține o cantitate suficientă de Mg, acest mineral este cel mai greu de absorbit de către organismul uman: nu mai mult de 30–40% din alimente. Când există o deficiență, corpul o „fură” din oase. Pentru a corecta semnele carentei acestui macronutrient, se recomanda administrarea de suplimente alimentare cu magneziu.
De asemenea, absorbția acestuia este redusă de unele elemente: calciu, sodiu, fier, fosfor, acid oxalic, fitați, tanin. În același timp, Mg are o bună compatibilitate cu multe vitamine B, în special, este necesar pentru metabolismul tiaminei (vitamina B1), precum și pentru formarea unui număr de enzime dependente de tiamină. Dacă există o deficiență de vitamina B1, este necesar să se compenseze simultan lipsa de Mg, deoarece, altfel, efectul dorit al terapiei nu va fi atins.
Când magneziul și piridoxina (B6) sunt utilizate simultan, ele își sporesc efectele reciproce. Luarea împreună a acestor nutrienți ajută femeile în timpul sindromului premenstrual (PMS). De asemenea, preparatele cu Mg merg bine cu calciferol (vitamina D). Acesta din urmă îmbunătățește echilibrul macronutrienților din serul sanguin, în special la pacienții supraponderali. Aceste elemente sunt strâns legate între ele, cu deficiența lor, crește riscul de a dezvolta tulburări metabolice, boli cardiovasculare și patologii ale scheletului. Mg funcționează ca un cofactor pentru biosinteza, transferul și activarea vitaminei D, iar suplimentele cu aceasta au un efect pozitiv asupra echilibrului calciferolului.
De ce MAGNITEN MGT10?
În componența sa MAGNETEN MGT10 conține bisglicinat de magneziu- o formă eficientă de magneziu în care este legat de 2 aminoacizi de glicină. Această legătură îl face mai stabil în intestin și oferă o biodisponilitate ridicată. Suplimentul vă permite să completați cât mai mult posibil deficitul de magneziu fără depozite în rinichi, articulații și vasele de sânge. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și la normalizarea ritmului cardiac. Îmbunătățește conducerea neuromusculară.
Un creier sănătos înseamnă un corp sănătos. Prin menținerea sănătății creierului, vă asigurați că întregul organism funcționează la capacitate maximă.