Totul despre menopauză și cum o gestionăm!

Totul despre menopauză și cum o gestionăm!

 Întregul adevăr despre vârsta elegantă, menopauză, hormoni și remedii pe bază de plante. Până de curând, însuși cuvântul „menopauză” era considerat aproape proaste maniere, iar acest subiect nu a fost discutat nici măcar cu prietenii apropiați. Și femeia însăși a fost convinsă: „Iată, toamna vieții mele”. Îi face cald și răceală, transpiră uneori, se enervează fără motiv, iar dispoziția ei este ca un roller coaster: uneori în creștere, apoi brusc coborând... De ce să se pregătească pentru menopauză dacă nu poate fi prevenită? Ce determină vârsta la care o femeie intră în perioada de tranziție și este posibil să „stingeți foamea de estrogen” fără hormoni? Am vorbit despre acest lucru cu doctor ginecolog Livia Pavalescu. 

 „Totul este bine ce se întâmplă la timp!”

 – O femeie modernă în vârstă de peste 50 de ani se străduiește să obțină o autorealizare completă: își dorește să rămână de succes în profesia ei și să-și elibereze potențialul creativ. S-au schimbat opiniile femeilor ruse despre problema menopauzei ca afecțiune care poate fi gestionată?

– Astăzi, o femeie își petrece aproape o treime din viață în stare de menopauză – deficit de estrogen. Și odată cu creșterea în continuare a speranței de viață, această perioadă va deveni și mai lungă. Între timp, vârstismul față de sexul frumos este inacceptabil astăzi: după cum ați observat, femeile în vârstă de peste 50 de ani doresc să rămână active și să își realizeze potențialul, iar experiența lor profesională vastă este importantă pentru societate din punct de vedere economic.

 Industria cosmetologiei ne deschide astăzi oportunități grozave. Când o pacientă vine să mă vadă, uitându-se la ea, nu pot determina imediat ce vârstă are. Dar trebuie să înțelegem că aspectul nu este totul. Trebuie să vă pregătiți pentru menopauză cu mult înainte de debutul acesteia, deoarece rata de îmbătrânire și probabilitatea apariției bolilor asociate cu aceasta cresc pe măsură ce durata menopauzei și vârsta crește. Sarcina noastră este să încetinim viteza de dezvoltare a acestor procese prin identificarea cât mai devreme a tuturor factorilor de risc. Prin urmare, este foarte important să vizitați regulat un medic ginecolog - cel puțin o dată pe an. Din fericire, astăzi tot mai multe femei vin la noi în avans pentru a fi examinate pe deplin și pentru a lua măsuri preventive pentru a preveni sindromul sever de menopauză și a încetini procesul de îmbătrânire.

 – Celebra jurnalistă engleză Christa D'Souza a comparat menopauza cu taxele sau cu moartea: ambele sunt inevitabile. După cum se știe, menopauza apare în mod normal la vârsta de 45-55 de ani. Dar la unele femei, funcția ovariană se oprește mai devreme sau mai târziu decât acest interval. De ce se întâmplă asta ?

– În primul rând, depinde de factori genetici, așa că colectăm întotdeauna antecedentele familiale – întrebăm când a apărut menopauza la mamă și la bunica. Și dacă a fost devreme, atunci vom examina cu atenție femeia pentru a evalua rezerva funcțională a ovarelor. De asemenea, facem cercetări genetice. Suntem bine conștienți de cel puțin o „defalcare” a unei gene situată pe brațul scurt al cromozomului X care este asociată cu menopauza prematură. Un alt posibil factor de risc pentru oprirea mai devreme a funcției ovariene este o sarcină multiplă la mamă, în care se nasc gemeni cu greutate corporală mică. Am avut o pacienta, o fata de 28 de ani, care sufera de infertilitate de etiologie necunoscuta. Și când am început să înțelegem situația, am aflat că ea avea o rezervă ovariană foarte scăzută și deja începuse să experimenteze nereguli menstruale și modificări hormonale caracteristice menopauzei premature. Singurul factor pe care l-am identificat care ar fi putut cauza acest lucru a fost greutatea ei foarte mică la naștere ca geamănă.

 Alți factori pentru menopauza precoce includ debutul menstruației înainte de vârsta de 11 ani, lipsa antecedentelor de naștere și un indice de masă corporală scăzut (mai puțin de 18,5). Multe fete cred că greutatea foarte mică este frumoasă. Cu toate acestea, poate provoca tulburări ale ciclului menstrual, până la oprirea completă a acestuia și dezvoltarea infertilității. Fumatul joacă un rol important. Nicotina reduce nivelul de estrogen și afectează negativ rezerva ovariană.

 Un alt provocator al opririi lor timpurii este stresul. Moartea unei persoane dragi, un divorț dificil... Orice situație traumatică gravă poate provoca încetarea menstruației. Chirurgia ovariană la femeile tinere poate duce, de asemenea, la insuficiență ovariană precoce.

Viruși și menopauză

 – Pot infecțiile să contribuie la apariția menopauzei premature?

 – Este un fapt cunoscut că virusurile pot deteriora aparatul folicular al ovarelor: de exemplu, virusul oreionului, HIV și o serie de alți agenți patogeni. Nu se poate exclude faptul că virusul SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, poate reduce și rezerva ovariană; studii suplimentare la scară largă vor arăta acest lucru.

 Dar factorii pentru debutul tardiv a menopauzei includ prima menstruație la vârsta de 13 ani sau mai mult, antecedentele de naștere, o vârstă mai târzie la prima sarcină la termen, o perioadă lungă de alăptare (mai mult de 6 luni), etc.

„De multe ori nu realizăm că, în termeni evolutivi, oamenii nu se pot adapta rapid la schimbările sociale din viață. Anterior, o femeie în vârstă de peste 25 de ani era considerată  bătrănă. Astăzi, vârsta medie a mamelor  inclusiv la noi, se apropie de 30 de ani. Dar din punct de vedere biologic, acest lucru este deja destul de târziu. Prin urmare, atunci când o femeie de 35+ sau 40+ vine la noi și vrea să aibă un copil, nu o putem ajuta întotdeauna.”

 – Care pot fi riscurile pentru sănătate ale menopauzei precoce sau, dimpotrivă, târzie?

– Debutul menopauzei înainte de vârsta de 45 de ani este asociat cu îmbătrânirea mai devreme, iar aceste femei sunt expuse riscului de a dezvolta toate bolile asociate acesteia (diabet zaharat, hipertensiune arterială, ateroscleroză, tulburări depresive, osteoporoză, boală pulmonară obstructivă cronică, osteoartrita, demență etc.). Dar atunci când ovarele funcționează pentru prea mult timp și menopauză târzie, există un risc mai mare de patologie oncologică, inclusiv cancer de endometru și de sân. Într-un cuvânt, totul este bine ce se întâmplă la timp!

 Cum să te pregătești pentru menopauză, sau prevenit este anticipat!

 – Ai menționat deja că o femeie ar trebui să se pregătească pentru menopauză. Ce fel de pregătire este aceasta și când ar trebui să înceapă?

 – Pentru a rămâne sănătos, este important să fii activ fizic, începând de la o vârstă fragedă. Și aș vrea să spun că în timpul pandemiei, femeile au început să viziteze mai rar cosmetologii, dar au început să acorde mai multă atenție sănătății lor. Exercițiile regulate și sportul sunt extrem de importante pentru menținerea masei musculare și a posturii, îmbunătățind calitatea somnului și starea de spirit.

Mi se pare că acum echilibrul dintre interesul pentru cosmetologie și un stil de viață sănătos s-a echilibrat. Mă întrebam: vânzările de echipamente sportive au crescut semnificativ. Astăzi sunt mai mulți oameni care aleargă, merg cu bicicleta... Acest lucru este foarte important. Le spunem pacienților noștri că atunci când intră în perioada de tranziție, adică se apropie de menopauză, este important nu doar menținerea, ci chiar creșterea activității fizice, iar aceasta ar trebui să fie regulată. Pacienții motivați urmează acest sfat și, fără îndoială, produce rezultate excelente.

 Calitatea și cantitatea alimentelor consumate nu sunt factori mai puțin importanți care determină sănătatea femeilor. O dietă „sănătoasă”, reducerea caloriilor și a cantității de alimente consumate, menținerea activității fizice (cel puțin 150 de minute pe săptămână) va ajuta o femeie să își mențină nu doar o silueta zveltă, ci și sănătatea fizică și psihică, să facă față mai ușor situațiilor stresante. și, în cele mai multe cazuri, evitați simptomele severe ale menopauzei.

 Nutriția ar trebui să fie completă, cu proporția corectă de proteine, grăsimi și carbohidrați. Este foarte important să nu mâncați în exces. Apropo, tulburările de alimentație sunt foarte tipice pentru femeile adolescenței, iar acest lucru contribuie la creșterea în greutate. Iar la femeile cu exces de greutate corporală, tulburările de menopauză sunt mai severe.

 „Primul lucru care le va ajuta pe femeile noastre să intre mai lin în menopauză și să mențină sănătatea este activitatea fizică regulată și o dietă echilibrată. Aceștia sunt doi factori cei mai importanți, fără de care nici cea mai bună pastilă nu își va avea efectul.”

 Astăzi, există programe de screening pentru femei, inclusiv pentru depistarea precoce a cancerului, care sunt considerabil „mai tinere”. Știm că debutul precoce al activității sexuale și schimbările frecvente ale partenerilor cresc riscul de infecție cu papilomavirus uman, care este asociat cu cancerul de col uterin. În consecință, femeile relativ tinere sunt afectate. Dar când boala este diagnosticată într-un stadiu incipient, femeia va urma un tratament și la ce se va gândi? „Vreau să am un copil”. Cu toate acestea, multe tratamente, inclusiv radioterapia și chimioterapia, pot avea un impact foarte negativ asupra rezervei ovariene. De aceea, astăzi avem chiar și un astfel de termen ca „pre-reabilitare”: dacă prognosticul este bun, discutăm în prealabil cu pacienta problema conservării funcției ovariene, precum și posibilitatea obținerii de material biologic înainte de începerea tratamentului.

 – Ce simptome indică faptul că o femeie intră deja în perioada de tranziție la menopauză și servesc drept motiv pentru a te contacta?

– Poate unul dintre cele mai frecvente motive pentru care o femeie vine la un ginecolog în acest moment al vieții este creșterea în greutate. Pentru a evalua prezența excesului de greutate, folosim metode simple general acceptate: determinăm indicele de masă corporală și circumferința taliei. Dar identificarea obezității, în special a obezității ascunse, nu este o sarcină atât de ușoară. Faptul este că în perioada de tranziție raportul țesuturilor din organism se modifică: cantitatea de masă musculară și osoasă scade, mai ales dacă o femeie duce un stil de viață sedentar. În același timp, cantitatea totală și proporția de țesut adipos crește. Aceste procese sunt însoțite de o schimbare a figurii datorită redistribuirii țesutului adipos și creșterii acestuia în jumătatea superioară a corpului, se dezvoltă așa-numitul tip android de obezitate. În acest caz, greutatea corporală poate să nu se schimbe semnificativ, dar femeia observă apariția unei burte și o creștere a circumferinței taliei. De aceea este deosebit de important pentru noi să măsurăm circumferința taliei femeilor de vârstă de tranziție. Ideal ar fi sa nu depaseasca 80 cm, indiferent de inaltime. Cu un indicator de la 80 la 88 cm, vorbim deja despre un risc crescut de a dezvolta tulburări metabolice: prediabet, dislipidemie etc. Și dacă circumferința taliei depășește 88 cm, atunci acesta este deja un risc ridicat. Prin urmare, medicul, chiar și doar măsurând circumferința taliei și determinând indicele de masă corporală, poate înțelege deja ce proceduri de diagnosticare trebuie efectuate și ce măsuri preventive trebuie luate pentru a corecta anumite tulburări. Astăzi avem metode de diagnostic precise, accesibile și relativ ieftine care ne permit să identificăm obezitatea ascunsă la o femeie, când s-ar părea că greutatea corporală totală rămâne aceeași, dar compoziția sa se modifică. Acest lucru ajută la identificarea promptă a tehnicilor speciale pentru evaluarea compoziției corporale: absorbția cu raze X cu energie duală și bioimpedanța. Bioimpedanța vă permite, de asemenea, să evaluați conținutul de lichid și prezența edemului.

 – Care poate fi și ascuns?

 – Da, și în același timp să fie cauza creșterii rapide în greutate la pacienții noștri. Cert este că în perioada de tranziție, la început nu există o deficiență, ci un exces de estrogen, iar acesta este cel care provoacă retenția de lichide în organism. Acest lucru duce la creșterea în greutate, care poate fluctua în funcție de faza ciclului menstrual. Apropo, o schimbare a naturii și a ritmului ciclului menstrual este un alt semn că o femeie poate fi intrat într-o perioadă de tranziție, iar acestui fapt ar trebui acordată o atenție deosebită indiferent de vârstă. Acesta este un semn foarte important în care este importantă evaluarea rezervei ovariene, mai ales dacă pacienta nu a avut încă timp să-și dea seama de funcția reproductivă.

 Următoarele manifestări sunt simptome asociate cu labilitatea emoțională, scăderea concentrării și tulburările de somn. Cu aproximativ 1-3 ani înainte de menopauză, și în unele cazuri mai devreme, apar bufeurile, femeia este deranjată de transpirații nocturne și uneori, dimpotrivă, de frisoane.

 Este chiar imposibil să faci fără hormoni?

 – Manifestările menopauzei necesită întotdeauna corectare cu ajutorul unor medicamente speciale? Când devine necesar?

– Din păcate, majoritatea femeilor au nevoie de corecție cu medicamente. În general, astăzi știm că simptomele menopauzei sunt determinate genetic și chiar am descoperit un cromozom care poate avea un defect care codifică receptorii de tahikinină. Ele mediază acțiunea neurotransmițătorilor din sistemul nervos central responsabili cu controlul termoreglării. Stimularea excesivă a acestor receptori duce la dezvoltarea simptomelor menopauzei. Știm că, de exemplu, la femeile afro-americane sunt foarte pronunțate, deoarece au o serie de defecte genetice care contribuie la acest lucru. Dar la femeile asiatice, sindromul menopauzei apare foarte rar. Acest lucru se poate datora caracteristicilor dietei lor, care conține o mulțime de fitoestrogeni, pește, produse vegetale, precum și factori genetici. În ceea ce privește femeile europene, fiecare secundă are simptome de menopauză și fiecare treime are simptome moderate sau severe, ceea ce necesită corectarea medicației. Și cu cât femeia vine mai repede la noi, cu atât mai repede vom face față situației.

 – Folosirea terapiei hormonale la menopauză pentru a corecta deficitul de estrogen în timpul menopauzei este un canon stabilit. Dar chiar cuvântul „hormonal” îi sperie pe mulți. „Mi-e frică de efecte secundare. Am mai citit undeva că hormonii cresc probabilitatea de cancer de sân...” De acord, aceasta este o obiecție destul de tipică. Există multe astfel de femei în practica dumneavoastră? Care sunt statisticile din Rusia cu privire la utilizarea medicamentelor hormonale în comparație cu SUA și Europa de Vest?

 – Conform statisticilor oficiale , nu mai mult de 3% dintre femei iau terapie hormonală pentru menopauză. În SUA această cifră este mai mare, dar în America povestea este diferită cu contraceptivele hormonale. Acolo, un procent semnificativ mai mare de femei de vârstă reproductivă iau astfel de medicamente, au încredere în ele și, prin urmare, odată ce ating o anumită vârstă, trec fără probleme la terapia hormonală pentru menopauză. Dar cu cât timpul declanșării sale coincide mai precis cu momentul menopauzei, cu atât mai bine, deoarece acest lucru ne permite să încetinim multe modificări ireversibile ale organelor și țesuturilor: în sistemul nervos central, vasele de sânge, scheletul... Cel mai optim. momentul începerii terapiei hormonale este perimenopauza sau primii ani postmenopauzei. În același timp, astăzi mergem pe calea prescrierii dozelor minime eficiente de hormoni. Pacienții care ne-au contactat în timp util arată mai tineri decât vârsta lor: sunt în formă, mai tineri și mai optimiști, tineri atât la suflet, cât și la trup.

 „Dar există situații în care terapia hormonală pentru menopauză nu poate fi prescrisă din cauza contraindicațiilor. Ce înseamnă acest lucru?

 – În primul rând, acestea sunt neoplasme hormonal dependente ale organelor de reproducere, inclusiv ale glandei mamare. Trebuie spus că cancerul de sân, chiar dacă a fost vindecat, astăzi este o contraindicație absolută pentru terapia hormonală pentru menopauză, indiferent dacă este sau nu dependent hormonal. Contraindicațiile absolute includ, de asemenea, antecedente de tromboză și tromboembolism (inclusiv tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, infarct miocardic, tulburări cerebrovasculare ischemice sau hemoragice), hemoragii din tractul genital de origine necunoscută, hepatită acută, meningiom (pentru gestageni), renale și severe. insuficiență hepatică, decompensarea diabetului zaharat.

 Există, de asemenea, contraindicații relative pentru terapia hormonală pentru menopauză. Această listă include fibromul uterin, endometrioza, colelitiaza, epilepsia, migrena și o serie de alte boli. Desigur, o abordare rezonabilă este importantă aici: beneficiile tratamentului trebuie să depășească riscurile. Prin urmare, prescriem tuturor pacienților o examinare, care include examinarea glandelor mamare, a organelor pelvine, analize de sânge și, în unele cazuri, teste hormonale suplimentare.

 „Medicile pe bază de plante sunt folosite destul de larg în întreaga lume, iar pacienții noștri le iubesc foarte mult.”

 – Există o alternativă la terapia hormonală pentru menopauză dacă există contraindicații sau femeile au prejudecăți și nu doresc să ia hormoni? În Occident, de exemplu, astăzi terapia de substituție hormonală bioidentică, inclusiv fitoestrogenii, câștigă popularitate. Mai mult, sunt preparate după o rețetă individuală pentru fiecare femeie. Am mai auzit că în Elveția, pentru tulburările de menopauză de severitate ușoară până la moderată, preferă să prescrie fitohormoni sau fitoestrogeni.

 – Suplimentele  din plante sunt folosite destul de larg în întreaga lume, iar pacienții noștri le iubesc foarte mult. Le prescriem în cazurile în care există contraindicații la terapia hormonală la menopauză, dacă femeia nu dorește să o ia. De asemenea, cu severitatea ușoară până la moderată a simptomelor menopauzei, în majoritatea cazurilor ne putem descurca cu ușurință cu ajutorul remediilor pe bază de plante. În primul rând sunt medicamentele pe bază de plante, asupra cărora s-au efectuat cercetări, iar eficacitatea și siguranța lor sunt absolut dovedite. Protocoalele noastre clinice includ suplimente din extracte  cu rădăcini de cohosh negru, precum și aminoacidul beta-alanină.

 „Uneori chiar combinăm remediile pe bază de plante cu terapia hormonală atunci când trebuie să îmbunătățim efectul, dar nu putem crește doza de hormoni. Dacă dintr-un motiv anume anulăm terapia hormonală, atunci dacă simptomele menopauzei revin, putem oferi o abordare alternativă - remedii pe bază de plante. Există multe situații clinice, așa că sunt foarte bucuros că astăzi medicii au de ales pentru selectarea individuală a terapiei.”

 – Femeile  au astăzi acces la  Nutraucitece KIRRANO  Ever18bar  * pe bază de extracte de plante . Cum funcționează aceste suplimente  și prin ce diferă de medicamentele hormonale?

Studiile au arătat că extractul de cohosh negru conține substanțe biologic active care prezintă un efect asemănător estrogenului. Au capacitatea de a se lega de receptorii serotoninei și de a normaliza schimbul de neurotransmițători dopamină, serotonină, adrenalină și endorfine. Acest lucru, la rândul său, ajută la stabilizarea funcționării centrului de termoreglare din creier și la normalizarea tonusului sistemului nervos autonom. Tocmai acest mecanism de acțiune al extractului de cohosh negru explică efectul său terapeutic principal asupra manifestărilor vasomotorii și psihosomatice ale menopauzei: scăderea frecvenței și intensității bufeurilor, efect antidepresiv și efect pozitiv asupra somnului.

 Și mecanismul de acțiune al beta-alaninei, care promovează eliminarea rapidă a bufeurilor, este asociat cu efectul său asupra receptorilor de glicină, normalizând activitatea zonei de termoreglare a hipotalamusului. Este important de reținut că acest aminoacid are capacitatea de a influența direct mecanismul de dilatare a tonusului vascular, care este în mare parte asociat cu apariția bufeurilor, o senzație de căldură și dureri de cap.

 –  Ever18 bar cum să-l folosiți cel mai bine?

 – Știi, îmi place ca efectul să fie  testat în practică. A fost făcute mai multe studii  pentru a evalua eficacitatea preparatului  bazat pe extract de cohosh negru și combinația acestuia  în tratamentul simptomelor de menopauză la femeile aflate în postmenopauza timpurie și târzie. Și am văzut că la utilizarea se observă potențarea, adică îmbunătățirea reciprocă a efectelor. Această combinație reduce numărul bufeurilor . Și efectul terapeutic în relație cu tulburările psiho-emoționale (iritabilitate, depresie, labilitate emoțională) pe fondul terapiei combinate cu căteva ingridiente a fost de peste 2 ori mai mare decât cel cu monoterapie.

 – Cât de curând va simți o femeie efectul în urma suplimentării  pe bază de plante?

 – Preparatele din plante se caracterizează printr-un efect cumulativ, care se manifestă de obicei după 6-15 zile de la începerea utilizării. Dar vreau să subliniez că foarte mult depinde de starea microbiotei intestinale. Determină în mare măsură modul în care Ever18bar pe bază de plante va fi absorbit și va funcționa. Cert este că există fitoestrogeni, care trebuie mai întâi metabolizați de microflora intestinală înainte de a fi absorbiți în sânge. Prin urmare, efectul insuficient  se poate datora stării sale perturbate.

 Fitohormoni și fitoestrogeni: care sunt diferențele?

 – Există două domenii ale medicinei pe bază de plante în timpul tranziției la menopauză: luarea de fitohormoni  sau fitoestrogeni. Care sunt diferențele lor?

 – Fitoestrogenii sunt reprezentați de mai multe grupe de substanțe biologic active, de exemplu, lignani, cumestani, izoflavone. Au afinitate pentru receptorii de estrogeni și se leagă de aceștia, exercitându-și efectul. În ceea ce privește fitohormonii, aceștia au un mecanism central de acțiune. Cohosh, de exemplu, funcționează ca un fitohormon: poate influența nivelul de neurotransmițători, în special, receptorii de serotonină, dopamină și opioizi. Și vedem din cercetări că preparatele de cohosh negru ameliorează simptomele vasomotorii (inclusiv reducerea numărului și severității bufeurilor) și au, de asemenea, un efect benefic asupra somnului și stării psihologice a unei femei.

 – Acum medicii de diverse specialități (medici ginecologi, cosmetologi, endocrinologi, nutriționiști, gerontologi) acordă o mare atenție problemei îmbătrânirii premature și posibilităților de management al vârstei. Cu adevărat o problemă interdisciplinară! Ce loc pot ocupa, după părerea dumneavoastră, fitoestrogenii și fitohormonii în rezolvarea acestei probleme?

 „Cred că pot juca un rol important.” De exemplu, astăzi știm cu siguranță că cohoshul negru are un efect anti-îmbătrânire. Au fost efectuate studii care arată că funcționează la nivel celular, afectând benefic metabolismul și funcția mitocondriilor - „principalele stații energetice” din celulele noastre.

„Știi, femeile  sunt foarte independente Ei pot începe să ia, după uită sau o pot face o dată la două zile. Prin urmare, dacă le ai cumpărate, mai trebuie și folosite.

– Cât timp trebuie să luați fitohormoni și alte suplimente  pe bază de plante?

 – In medie 3-6 luni, in functie de efect. Apoi ar trebui să luați o pauză și să observați starea. În unele cazuri, simptomele pot înceta să deranjeze pacientul, iar dacă apar din nou, repetăm ​​cursul tratamentului. Totul este foarte individual. Dar în primele 2 luni, nu recomandăm să schimbați nimic în regimul de dozare și să vă amintiți efectul cumulat.

 – Mulțumesc pentru conversația interesantă!

 

Înapoi la blog