Colagenul- pentru frumusețe și nu numai

Colagenul- pentru frumusețe și nu numai

Mulți oameni au auzit că colagenul ajută la menținerea pielii tinere, dar puțini știu că această proteină joacă un rol benefic nu doar pentru aspectul tău. Este necesar pentru articulații, tendoane, mușchi și vasele de sânge. Încălcarea sintezei de colagen poate duce la boli ale sistemului musculo-scheletic și ale sistemului cardiovascular.

         

Ce este colagenul?

Colagen este o proteină importantă pentru organism, care formează baza țesutului conjunctiv. Este una dintre componentele cheie ale articulațiilor, oaselor, tendoanelor, părului, pielii, unghiilor și dinților, precum și ale pereților venelor și arterelor. Kolla înseamnă „clei” în greacă. Acest cuvânt descrie cel mai bine funcția colagenului. Fibrele de colagen sunt necesare pentru a „ține” celulele împreună și ajută țesuturile să reziste la întindere.

Pe măsură ce îmbătrânim, sinteza naturală de colagen scade. Apar primele semne de îmbătrânire: pielea devine subțire, își pierde elasticitatea, mobilitatea articulațiilor și rezistența oaselor scad. Suplimentele specializate ajută la compensarea lipsei de colagen după 30-40 de ani.

De ce are nevoie organismul de colagen?

În corpul uman, colagenul îndeplinește multe funcții: face pielea netedă, încetinește procesul de îmbătrânire și normalizează funcția intestinală. Deci, de ce ar trebui să luați colagen?

Pentru articulații și oase sănătoase

Conform rezultatelor unui studiu clinic, administrarea de colagen timp de șase luni a dus la o scădere a durerilor articulare atât în ​​repaus, cât și în timpul activității fizice. Astfel, s-a dovedit clinic că aportul regulat de colagen după patruzeci de ani are un efect pozitiv asupra mobilității articulațiilor și sănătății oaselor.

Pentru prevenirea și reducerea celulitei

Celulita afectează majoritatea femeilor și, din nou, cercetările confirmă că colagenul ajută la ca pielea să fie mai fină și mai fermă.

Pentru prevenirea bolilor și restabilirea funcției intestinale

O deficiență a proteinei de colagen poate provoca slăbirea țesutului conjunctiv al organelor digestive, ducând la scăderea permeabilității pereților intestinali, inflamarea și deteriorarea pielii. În acest sens, preparatele cu un conținut ridicat de colagen pot fi folosite pentru a restabili funcția intestinală și pentru a preveni bolile tractului digestiv.

Pentru a susține organismul în timpul unei diete

Multe diete presupun limitarea consumului de alimente proteice, astfel încât în astfel de perioade, administrarea de colagen ajută organismul sa compenseze lipsa de proteine, care este necesară pentru functionarea normală a tuturor organelor și sistemelor. Colagenul ajută, de asemenea, la creșterea metabolismului și, în plus, vă ajută să pierdeți câteva kilograme în plus.

Pentru o piele tânără și frumoasă

Colagenul ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la îmbunătățirea stării pielii. Odată cu consumul regulat de suplimente cu această proteină, pielea devine mai elastică, rugozitatea dispare, ridurile fine sunt reduse și apare sănătatea generală a pielii.

Ce reduce sinteza colagenului?

Producția de colagen scade din cauza schimbărilor naturale legate de vârstă, dar stilul de viață al unei persoane are și un impact semnificativ asupra stării fibrelor de colagen. Deteriorarea țesuturilor care conțin proteină de colagen este cauzată de:

-alimentație săracă, bogată în zahăr și săracă în proteine;

-consumul de alcool și droguri, fumatul;

-tulburări hormonale;

-lipsa de somn;

-condiții de mediu nefavorabile;

-stres constant;

-stil de viata sedentar.

Datorită influenței acestor factori, nivelul de proteine ​​de colagen și elastină scade, organismul îmbătrânește mai repede și apar probleme de sănătate.

Semne de deficit de colagen

Sinteza colagenului depinde în mare măsură de conținutul anumitor microelemente și vitamine din corpul uman, în special zinc, seleniu, cupru, siliciu, sulf, vitaminele A, D și E. Dacă nu sunt suficiente, organismul începe să funcționeze defectuos. Semnele deficienței de colagen pot include:

-scăderea elasticității pielii;

-dezvoltarea cariilor cu îngrijire dentară regulată și atentă;

-fragilitatea și deteriorarea creșterii unghiilor;

-vedere neclară;

-dureri articulare;

-slăbiciune musculară;

-leziuni frecvente si fragilitate osoasă.

De unde să obțineți colagen?

Colagenul care este produs de organismul însuși se numește endogen. La o vârstă fragedă, sinteza sa este destul de ridicată, noi molecule de proteine ​​se formează rapid și completează cu promptitudine zonele distruse ale fibrilelor. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen încetinește și fibrilele se descompun într-un ritm mai rapid. Ca urmare, până la vârsta de 30-40 de ani, procesele de distrugere a proteinelor încep să prevaleze asupra sintezei acesteia. Factorii nocivi menționați mai sus accelerează acest proces.

Colagenul exogen este o proteină care pătrunde în organism din exterior: cu alimente și ca parte a suplimentelor speciale. Nevoia de aport suplimentar de colagen depinde de starea de sănătate, bunăstarea generală și stilul de viață al persoanei. De exemplu, preparatele care conțin colagen sunt recomandate a fi luate în perioadele de stres și după boli grave.

Alimente bogate în colagen

Consumul unei diete bine echilibrate cu proteine ​​adecvate ajută la menținerea nivelurilor adecvate de colagen. Cele mai populare surse de colagen:

-bulion de carne și oase;

-albușuri de ou;

-carne de pui;

-gelatină;

-vită;

-Peste si fructe de mare.

De asemenea, ar trebui să adăugați fructe și legume în dieta zilnică. Nu conțin colagen, dar conțin aminoacizii și vitaminele necesare pentru producerea naturală a acestei proteine. Cele mai utile sunt citricele, morcovii, broccoli, coacazele negre si capsunile.

Odată ingerat, colagenul este expus la enzimele digestive și descompus în aminoacizi și peptide individuale. În suplimentele alimentare este deja descompus și hidrolizat, prin urmare, potrivit unor experți, este absorbit mai eficient decât colagenul obținut din produsele alimentare. În plus, suplimentele de colagen stimulează sinteza altor proteine ​​benefice pentru piele, cum ar fi elastina și fibrilina.

Surse suplimentare de colagen

 Este important ca colagenul să fie hidrolizat și descompus la nivelul peptidelor. Astfel va fi absorbit mai repede și mai ușor. Dar nu ar trebui să existe impurități inutile și conservanți în compoziție. Ele pot provoca reacții alergice și pot provoca rău în loc de beneficii. Colagenul cu vitamina C poate fi o opțiune bună, deoarece stimulează sinteza proteinelor endogene și a acidului hialuronic.

COLAGEN MARIN este un supliment care câștigă popularitate datorită eficienței sale dovedite în sprijinirea sănătății pielii, articulațiilor și oaselor. Obținut din surse marine, acest tip de colagen are o biodisponibilitate superioară, ceea ce înseamnă că este mai ușor absorbit și utilizat de organism comparativ cu alte forme de colagen.

Concluzii
Adăugarea colagenului în dieta zilnică, prin alimente bogate în colagen, și prin suplimente specializate, poate fi un pas esențial pentru menținerea sănătății și a vitalității pe măsură ce înaintăm în vârstă. Alegerea unui supliment de calitate, cu colagen hidrolizat și fără aditivi nocivi, poate oferi organismului sprijinul de care are nevoie pentru a rămâne sănătos și tânăr.

 

Вернуться к блогу